FAQs

Ontdek uitgebreide informatie over Neurofeedback, psychologie en begeleiding, en het verbeteren van executieve functies. Leer meer over hoe sessies gepland of afgezegd worden, en bekijk onze diensten voor Neurofeedback aan huis. Daarnaast bespreken we hoe intelligentie ontwikkeld kan worden en bieden we inzichten in onze werkwijze. Deze pagina biedt u alle nodige details om een weloverwogen keuze te maken voor uw therapie of training.

Neuropsychologie

Neuropsychologie richt zich op het verband tussen hersenfuncties en gedrag. Hier vindt u informatie over de rol van de neuropsycholoog, het uitvoeren en verloop van neuropsychologisch onderzoek, en verschillende vormen van begeleiding zoals revalidatie en training.

Wat is neuropsychologie?

De klinische neuropsychologie tracht de relatie tussen de hersenen en de cognitieve functies (geheugen, aandachts- en uitvoerende functies, enz.) te verklaren. De neuropsychologie is ook gericht op het beschrijven, opsporen en behandelen van cognitieve stoornissen en gedragsstoornissen die het gevolg zijn van ontwikkeling en/of van functionele of structurele hersenbeschadigingen. De neuropsycholoog beschrijft dus de stoornissen van zijn patiënten en ontwikkelt een gepersonaliseerd interventieplan voor cognitief beheer om de persoon psychosociaal te reïntegreren.

Waarvoor kan u terecht bij een neuropsycholoog?

De neuropsycholoog kan worden geraadpleegd om de mogelijke cognitieve, emotionele of gedragsmatige gevolgen van een hersenletsel, een beroerte, een tumor of een andere neurologische aandoening te evalueren en te behandelen. De neuropsycholoog kan ook de aanwezigheid van neurologische ontwikkelingsstoornissen beoordelen, zoals ADD/ADHD, of het verschijnen van neurodegeneratieve aandoeningen opsporen. Ten slotte kan hij of zij voorstellen om een neuropsychologische begeleiding te starten.

Waarvoor kan u een neuropsychologisch onderzoek laten uitvoeren?

De neuropsycholoog voert een evaluatie uit van de cognitieve functies, d.w.z een neuropsychologische onderzoek. Door middel van een klinisch interview en wetenschappelijk gevalideerde neuropsychologische tests, wanneer de persoon die op consultatie komt een onbehaaglijk gevoel heeft of wanneer dit door de omgeving wordt waargenomen.Het doel van dit onderzoek is de bewaarde functies naar voren te brengen en de moeilijkheden die de persoon ondervindt in kaart te brengen.

Hoe vindt een neuropsychologische onderzoek plaats?

Een neuropsychologische onderzoek verloopt in verschillende fasen.

  • De eerste fase: is de (hetero)anamnese, waarbij de neuropsycholoog informatie verzamelt over de redenen voor het onderzoek, de ontstaansgeschiedenis en het verloop van de klachten/stoornissen. Daarnaast wordt er informatie verzameld over de school-, beroeps- en familieachtergrond van de betrokkene. De anamnese stelt de neuropsycholoog ook in staat het zogenoemde ziekte-inzicht van de betrokkene en zijn emotionele reacties te onderzoeken, evenals zijn motivatie met betrekking tot een mogelijke neuropsychologische begeleiding.
  • De tweede fase: van het onderzoek bestaat uit verschillende neuropsychologische testen om de verschillende cognitieve functies van de persoon te evalueren en de tijdens de anamnese gemelde subjectieve klachten te objectiveren.
  • De derde stap: is het opstellen van een verslag waarin aan de patiënt wordt uitgelegd welke resultaten de verschillende tests hebben opgeleverd en wat dit voor hem/haar kan betekenen. De neuropsycholoog kan ook manieren voorstellen om de patiënt te steunen, maar ook om hem te trainen, te revalideren of psycho-educeren.
  • De vierde: en laatste fase bestaat uit de weergave van de conclusies, waarbij de neuropsycholoog de uit de tests verkregen resultaten toelicht. Het voorstel voorvan een mogelijke behandeling kan ook worden besproken.

Hoe vindt een neuropsychologische begeleiding plaats?

Na het neuropsychologisch onderzoek kan een behandeling worden voorgesteld. Functietraining en/of revalidatie vindt plaats in gemiddeld 15 tot 20 sessies van 45 minuten (een- of tweemaal per week), tijdens welke de persoon oefeningen doet om aan de beoogde cognitieve functie te werken en ook spelletjes voor kinderen.

De aangeboden oefeningen trainen zelden slechts één cognitieve functie tegelijk. Als gevolg daarvan kunnen voordelen worden gevoeld in andere cognitieve functies. Naast deze oefeningen kunnen de patiënten ook compenserende strategieën en aanpassingen worden aangeboden.

Hoe werkt neurofeedback revalidatie?

Naast neuropsychologische begeleiding kan ook neurofeedback revalidatie aangeboden worden. Neurofeedback bestaat uit de re-educatie van specifieke hersengebieden door middel van een elektro-encefalogram.

Het kan interessant zijn als aanvulling op de revalidatie van cognitieve functies, maar ook om te werken aan andere soorten klachten, zoals stress, angst, depressie, slaapstoornissen, enzovoort.

Een op neurofeedback gebaseerde revalidatie vindt plaats in gemiddeld 15 sessies van 40 minuten (een- of tweemaal per week).

Hoe wordt een neuropsychologisch onderzoek vergoed?

In België nemen de mutualiteiten gedeeltelijk de neuropsychologische begeleidingen voor hun rekening. Elk van hen stelt verschillende terugbetalingspercentages en criteria voor: gaande van 20 euro per sessie en dit voor 16 sessies per jaar voor sommigen tot een volledige terugbetaling maar slechts voor 5 sessies.

Om van deze terugbetaling te genieten, hoeft u enkel naar uw persoonlijke rekening van uw mutualiteit te gaan en een formulier betreffende de terugbetalingen van psychologie sessies (geen psychotherapie!) af te drukken en mee te brengen naar uw sessies zodat de neuropsycholoog het kan invullen.

Neurofeedback

Neurofeedback, of EEG biofeedback, is een training van de elektrische activiteit van de hersenen voor betere cognitieve en/of emotionele prestaties.

Soorten neurofeedback

Bij NeuroVP gebruiken we alleen de meest geavanceerde vorm van neurofeedback, die gebaseerd is op neuroanatomie en volledig gepersonaliseerd is voor elk individueel brein. Dit wordt 19-kanaals 3D Loreta Z-score Neurofeedback genoemd. 

Andere vormen van neurofeedback zijn over het algemeen ouder, minder specifiek, en kunnen zich richten op minder specifieke hersengebieden. U kunt hier meer lezen over onze neurofeedback methode.

Intake

Wanneer u bij NeuroVP traint met neurofeedback, beginnen we altijd met een beoordeling van uw hersenactiviteit of qEEG (kwantitatief elektro-encefalogram). Dit resulteert in een “brainmap” of complete beoordeling van de verschillende gebieden van uw hersenen en hoe ze functioneren in vergelijking met gezonde, optimaal presterende controles van dezelfde leeftijd. Als we een verschil zien met het optimale activiteitsniveau in uw hersenen, onderzoeken we dat verder en evalueren we het verband met uw huidige symptomen. In de meeste gevallen is het verband duidelijk en zal deze afwijking met neurofeedback worden getraind om de symptomen te verbeteren. Wanneer het verband niet zo duidelijk is, zal dit ook grondig worden uitgelegd met aanvullende aanbevelingen. 

U kunt hier meer lezen over de eerste beoordeling.

Sessies

Nu we weten welke gebieden van de hersenen we moeten trainen voor uw specifieke klachten, kan de neurofeedbacktraining beginnen. Tijdens een neurofeedback sessie worden uw hersenen gemeten en krijgt u een real-time beeld van wat uw hersenen doen. Wanneer uw hersenen verbeteren, krijgt u een beloning op het scherm. Wanneer uw hersenen afwijken van de activiteit die bij gezonde controles wordt gezien, verdwijnen de beloningen. 

Resultaten

Neurofeedback is een evidence-based behandeling voor ADD, ADHD en epilepsie. Het is ook veelbelovend voor veel andere problemen zoals angst, depressie en posttraumatische stress. De resultaten met onze methode van neurofeedback zijn uitstekend: vorig jaar publiceerden we op het jaarlijkse neurofeedbackcongres een artikel waaruit bleek dat in onze klinieken gemiddeld 90% van de cliënten positieve resultaten merkten. De resultaten hadden betrekking op cognitief functioneren, maar ook op emotionele symptomen, stressniveaus, somatische symptomen en algemeen welbevinden.

Als u wilt weten of neurofeedback u of uw kind kan helpen, of als u een eerste afspraak wilt maken, kunt u hier contact met ons opnemen. 

Psychologie en begeleiding

Bij Psychologie en Begeleiding bieden we professionele zorg op maat, gericht op het versterken van jouw mentale veerkracht, het vinden van balans en het aanpakken van uitdagingen. Of je nu worstelt met stress, emotionele problemen of persoonlijke groei nastreeft, wij staan klaar om je te begeleiden.

Wat is het verschil tussen psychologische begeleiding en psychotherapie?Schakel titel

Psychologische begeleiding richt zich op praktische ondersteuning bij dagelijkse uitdagingen, zoals stress, angst of lichte depressieve klachten. Psychotherapie daarentegen is bedoeld voor diepgaandere problematiek, zoals trauma, langdurige depressie of persoonlijkheidsstoornissen. Het verschil ligt in de intensiteit en diepgang van de behandeling.

Hoe weet ik welk traject het beste bij mij past?

Tijdens een intakegesprek bespreken we samen jouw situatie, klachten en doelen. Op basis daarvan adviseren we of psychologische begeleiding of psychotherapie het meest geschikt is voor jouw behoeften.

Kan ik een officiële diagnose krijgen voor mijn klachten?

Wij bieden verkennende psychodiagnostiek aan en stellen rapporten op, bijvoorbeeld voor klachten zoals angst, depressie of PTSS. Een officiële diagnose wordt echter altijd gesteld door een arts. Onze rapporten kunnen daarbij helpen als basis.

Voor wie zijn deze trajecten geschikt?

Onze begeleiding is er voor volwassenen die worstelen met stress, emotionele problemen of vastlopen in hun leven. Je hoeft geen grote klachten te hebben; ook als je op zoek bent naar meer balans of zelfinzicht ben je bij ons welkom.

Wat is executief functioneren?

Executieve functies worden ook wel “hogere functies” genoemd en hebben te maken met het oplossen van problemen en zelfbeheersing. Ze worden onderverdeeld in drie functies inhibtie, planning en flexibiliteit.

Inhibitie

Inhibitie betekent het kunnen stoppen van een beweging, een gedrag of automatische gedachten tijdens een taak. Je zou het in verband kunnen brengen met impulscontrole. Inhibitie helpt gedachten en afleidingen onder controle te houden terwijl we ons op iets concentreren.

Planning

Planning betekent het opdelen van een taak in kleine stappen/subtaken en onthouden in welke volgorde we ze moeten uitvoeren. Dit helpt bij het oplossen van problemen en het afwerken van taken. Het is belangrijk om structuur en orde aan te brengen in huiswerktaken, in een werkschema of zelfs bij het koken van een recept. Planning betekent ook dat wanneer het initiële plan niet werkt, u op zoek kan gaan naar een alternatief plan, terwijl het initieel plan geïnhibeerd wordt. Dit voorgaande is een voorbeeld van hoe verschillende executieve functies samenwerken. 

Problemen met het executief functioneren

  • Problemen met het executief functioneren zijn onder andere een belangrijk onderdeel van ADD en ADHD. Problemen met het executief functioneren zijn ook kenmerkend voor het post-hersenschudding syndroom, bepaalde hersenletsels (traumatisch of vasculair), neurodegeneratieve aandoeningen (dementie), gedragsstoornissen en leerproblemen.
  • Problemen met inhibitie doen zich bijvoorbeeld voor wanneer een kind niet op zijn beurt kan wachten om te spreken of niet kan ophouden met friemelen op zijn stoel. Volwassenen kunnen uiteraard ook problemen hebben met inhibitie, dit kan dezelfde vorm aannemen of op een andere manier tot uiting komen, bijvoorbeeld door midden in een opdracht te beginnen met scrollen op sociale media, op het verkeerde moment een ongepaste opmerking eruit te flappen of wanneer een inefficiënte strategie niet onderdrukt kan worden.
  • Problemen met planning komen vaak voor. Deze problemen kunnen zich presenteren van een lichte vorm tot een meer ernstige vorm. In een lichte vorm weet u bijvoorbeeld niet wanneer u aan een taak moet beginnen of vertoont u uitstelgedrag. In een ernstige vorm kan het leiden tot het niet kunnen stellen van prioriteiten. Kinderen met planningsproblemen hebben moeite om een project in verschillende stappen op te delen, hebben moeite om dingen op tijd af te krijgen of weten niet welke stap eerst moet komen als ze beginnen. Problemen met planning bij volwassenen op de werkplek hangen nauw samen met het begrip “time management”, het stellen van prioriteiten en het bereiken van werkdoelen.
  • Problemen met cognitieve flexibiliteit komen vaak tot uiting in het zich niet kunnen aanpassen aan nieuwe regels in de klas of op de werkplek. Nieuwe methoden of werkwijzen zijn zeer moeilijk over te nemen als de vorige regel eenmaal goed is aangeleerd. Obsessief-compulsieve stoornissen (OCD) zijn een goed voorbeeld van problemen met flexibiliteit: mensen die lijden aan OCD hebben problemen met het loslaten van de aandacht, maar ook met inhibitie. Wisselen van taak, beginnen of stoppen met een taak kan ook moeilijk zijn voor mensen met flexibiliteit problemen.

Flexibiliteit

Cognitieve flexibiliteit is het vermogen om vloeiend over te schakelen van het ene type informatieverwerking naar het andere. Cognitieve flexibiliteit is tevens nodig om efficiënt te kunnen switchen tussen verschillende taken of mogelijke aanpakken.

Tests

Er bestaan veel testen die het executief functioneren objectief proberen te meten. Het executief functioneren kan gemeten worden als onderdeel van een algemeen onderzoek van het cognitief functioneren of door middel van een specifieke test voor het executief functioneren. Het executief functioneren is belangrijk om te slagen voor een IQ-test (je moet jezelf kunnen beheersen, plannen en van taak kunnen wisselen), maar het is geen specifiek onderdeel van intelligentietests.

Online / Aan huis

Neurofeedback aan huis – Gemak, Kwaliteit en Resultaten op uw Locatie

Hoe werkt Neurofeedback aan huis?

Met Neurofeedback aan huis krijgt u dezelfde hoogwaardige therapie als op onze locatie, maar dan in het comfort van uw eigen omgeving. Na een intake wordt alle benodigde apparatuur geleverd. Onze specialisten begeleiden u volledig online, zodat u alleen de apparatuur hoeft te gebruiken volgens de duidelijke instructies.

Wat zit er inbegrepen in het pakket?

Onze pakketten zijn all-inclusive. U ontvangt een neurofeedbackapparaat, laptop, electrocap en benodigde accessoires, inclusief transport en analyse van uw resultaten. Alles is inbegrepen in één vaste prijs, zodat u zich volledig kunt richten op uw therapie

Hoe worden de sessies ingepland?

De planning wordt afgestemd op uw agenda. Indien u al een intake heeft gehad, kunnen we direct uw sessies inplannen. De apparatuur wordt op een afgesproken datum geleverd en na afloop weer opgehaald.

Wat zijn de voordelen van Neurofeedback aan huis?

Neurofeedback aan huis biedt gemak en flexibiliteit. U hoeft niet te reizen en krijgt persoonlijke begeleiding van onze specialisten. Dit maakt het eenvoudig om therapie te integreren in uw dagelijkse routine, met dezelfde wetenschappelijke kwaliteit als in onze kliniek.

Hoe kan intelligentie verbeteren?

Veel mensen denken dat intelligentie iets vaststaands is. Dat je je één keer test en een score krijgt voor de rest van je leven. Dat idee is slechts deels juist. Intelligentie is vrij stabiel gedurende het hele leven, maar sommige interventies kunnen de algemene intelligentie enigszins verbeteren en andere kunnen je scores op een IQ-test verbeteren, wat niet noodzakelijk hetzelfde is.

Verbetering van de intelligentie

Het is moeilijk aan te bevelen hoe de intelligentie kan worden verbeterd, aangezien de intelligentie kan verschillen afhankelijk van de manier waarop de intelligentie gemeten is. Het verbeteren van een IQ-score wordt in de volgende paragraaf behandeld. Sommige studies hebben aangetoond dat intelligentie verbetert door stimulatie van de hersenen, zoals onderwijs, gamen, leren, maar ook gesprekken, hobby’s, uitdagingen en brainstormen.

Verbeteren van IQ-scores

Het verbeteren van IQ-scores is makkelijker te meten en te bestuderen en is zeker mogelijk. Onderwijs doet de IQ-score toenemen. Met dezelfde intelligentie die je sinds je geboorte hebt, zou je, als je niet naar school zou gaan, niet kunnen lezen en zou je score op een IQ test heel anders zijn. Hetzelfde geldt voor het volgen van cursussen als volwassene, het kijken naar documentaires en het leren van een taal. Mensen die hun score op een komende IQ test willen verbeteren (bijvoorbeeld voor werving en selectie) kunnen bij ons terecht. Je kunt je scores op IQ-tests daadwerkelijk verbeteren door te oefenen en van tevoren te weten hoe de belangrijkste IQ-tests werken.

Hoe het werkt

Bij NeuroVP hebben we veel technieken waarvan bewezen is dat ze het cognitief functioneren verbeteren, zoals neuropsychologische trainingen, Cogmed training en neurofeedback. 

Neuropsychologische trainingen worden ontwikkeld door ons klinisch team op basis van uw scores op een eerste cognitieve beoordeling. U wordt begeleid door oefeningen die gericht zijn op uw specifieke zwakke punten of behoeften.

Cogmed training is een intensieve training van het werkgeheugen. Aangezien het werkgeheugen een onderdeel is van de meeste intelligentietests, kan het u helpen bij het verbeteren van IQ-tests. U kunt er hier meer over lezen.

Neurofeedback training is een training die de hersenen helpt efficiënter te communiceren op het niveau van elektrische signalen. Dit kan de efficiëntie van de hersenen verbeteren en veel kinderen hebben academische verbeteringen opgemerkt na neurofeedbacktraining. 

 

Als u uw IQ-scores wilt verbeteren of iemand die u kent hiermee wilt helpen, neem dan hier contact met ons op.

Afzeggen van een sessie

  • De klant of de deelnemer kan de afspraak voor een sessie 24 uur of langer van tevoren kosteloos afzeggen.
  • Indien de klant of de deelnemer een sessie korter dan 24 uur van tevoren afzegt, dan wordt de volledig overeengekomen prijs voor de sessie aan de klant in rekening gebracht.
  • Een sessie dient telefonisch of via de e-mail afgezegd te worden.

Heeft u nog vragen over onze behandelingen?

Neem gerust contact met ons op! We staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u verder te helpen.